Espanya a la inòpia

Tast fet el 28 novembre 2012 per panxampla

Mentre els mitjans espanyols i el PP veuen tocat de mort l’independentisme, bona part de la premsa internacional veuen la majoria independentista al nou Parlament.

La majoria de diaris espanyols i el mateix PP han confós la davallada d’Artur Mas amb l’esfondrament definitiu del moviment independentista a Catalunya, i alguns ho fan de forma ben barroera, és el cas de “La Razón” i la seva portada “Adéu Mas, a Cataluña les gusta España”, acostumats a l’anàlisi simplista i fàcil els costarà reaccionar.

En canvi la premsa internacional hi veu més enllà i darrera la davallada de CiU veu la majoria independentista al Parlament.  “Els catalans van col·locar ahir la seva regió en el camí cap a la independència, escollint partits pro-independència que pressionaran per fer un referèndum” titula el diari conservador britànic ‘The Telegraph’, i no és l’únic.

1. ‘The New York Times’ > Premi a la causa independentista”,
Catalunya ha donat la victòria als partits independentistes.
– Els resultats “augmenten la possibilitat” que Catalunya “faci un referèndum per la independència que Madrid ha dit que bloquejarà”.

2. El ‘Financial Times’ destaca la victòria dels partits “pro-independència més radicals”
– Es fa ressò de la victòria de les forces nacionalistes a les eleccions del 25-N. En un article titulat ‘Els vots impulsen els partidaris de les eleccions sobre el separatisme’
– CiU ha perdut escons, mentre que partits “pro-independència més radicals” n’han guanyat.
-els partits partidaris de la independència haurien aconseguit majoria al Parlament de Catalunya.

3. ‘The Telegraph’
– El partit d’Artur Mas “es va quedar curt de la majoria absoluta” però que ERC “va doblar els vots” i dos partits més partidaris d’un referèndum, ICV i les CUP, van obtenir, també, representació. van aconseguir prou escons “perquè sigui probable un referèndum d’independència en els propers 4 anys”.
defensa que l’executiu del PP intentarà fer servir “tots els mitjans” per “bloquejar un referèndum a Catalunya, prohibit d’acord amb la constitució espanyola”.

4. ‘The Independent’: “els nacionalistes de Catalunya van ser els clars guanyadors”
– els nacionalistes de Catalunya van ser els clars guanyadors de les eleccions.

5. ‘The Times’  titula ‘L’intent de separar-se de Catalunya acaba en un desastre electoral i una probable coalició’.
– el resultat dels comicis suposa un “cop dur” per Artur Mas en “unes eleccions que es presentaven com les més importants des que Espanya va tornar a la democràcia el 1978”.
hagi estat quin hagi estat el resultat electoral, és probable que els catalans facin un referèndum. El columnista indica que el govern espanyol hauria d’oferir un pacte fiscal a Catalunya i permetre que es consideri formalment una nació perquè seria bo pels catalans “i barat per Madrid”.

6 ‘The Guardian’ parla d’un “cop” pel President
– El president català que ha liderat l’intent més decidit cap a la independència en dècades va sorgir molt més dèbil després de les eleccions que va convocar per separar-se d’Espanya.

(publicat a directe.cat)

Sigues el primer en deixar un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *