Fem cervesa Indian Pale Ale

Tast fet el 23 juny 2013 per panxampla

Com a tercer intent, fem una IPA, una Indian Pale Ale. Són aquestes cerveses un pel més amargues i amb sabors realment intensos. La dificultat d’aquesta elaboració és el control de temps alhora d’afegir els llúpols.

El procés son unes 5 hores.

1- MACERAT (Extraiem els sucres de les maltes):

Escalfem 2 litres d’aigua en una olla d’acer fins arribar als 71 graus. (L’aigua embotellada).

Llavors apaguem el foc i hi posem la malta i remenem fins baixar als 66 graus. En aquest punt hem de mantenir la temperatura entre els 63 i els 68 apagant o encenent el foc. Si l’altra vegada vaig optar per l’olla a pressió, aquest cop he triat una olla normal.

En el minut 40 hem de posar a escalfar una altra olla amb quatre litres d’aigua i pujar-la fins els 77. La primera olla també la pujarem als 77 un cop cumplida l’hora.

 2- FILTRAT I RECIRCULAT (Per aconseguir el most):

Ara hem de filtrar el mash (el puré de malta obtingut) amb un colador i un cop traspassat tot a la nova olla, el tornarem a filtrar pel colador amb el gra i després hi afegirem els 4 litres escalfats a part. No hem de remenar el gra i ho fem amb molta paciència, tot evitant que s’acumuli aigua en el colador amb el gra.

 D’aquesta manera haurem aconseguit uns 4 litres de most net. És hora de treure de la nevera el llevat per que vagi agafant temperatura.

3- BULLIT (Per aportar amargor, gust i aroma):

Portem a ebullició el most i quan trenqui el primer bull, abaixem la potència del foc per bullir més suau i continuament. Aqui tenim una mica de complicació en versles altres dues prèvies ja fetes. Tenim dos tipus de llúpol. El Columbus que l’afegirem tot de cop en el primer minut de cocció, i el Cascade que l’hem de dividir en 5 parts iguals, per posar-los als 15, 30, 45, 55, i 60 minuts de cocció. Obliga a estar al peu del canó!.

En el minut 60 apaguem el foc i amb una espumadera retirem el gruix del llúpol. La resta la filtrarem.

4 – REFREDAMENT (Portem el most a la temperatura ideal pel llevat):

A partir d’ara tots els estris que entrin en joc, s’hauran d’esterilitzar correctament. (Durant la cocció dels llúpols he guanyat temps i els he esterilitzat en un gibrell)

Posem aigua freda amb gel a la pica i posem l’olla amb el most tenint cura que no entri cap gota d’aigua. Hem d’aconseguir que la temperatura baixi als 23 graus en 30 minuts.

5- FERMENTACIÓ (El llevat transforma el sucre del most en alcohol):

En aquest pas, hi posarem líquid en una probeta per mesurar l’alcohol que tindrà la nostra cervesa. I per això em de comprar un densiòmetre. En aquest cas tenim un valor de 52.

Amb l’embut al coll del fermentador, hi filtrem el most amb el llupol amb el colador.

Si no s’omple fins la marca, s’afegeix aigua. Hi posem el llevat i amb una ma tapem el fermentador per sacsejar tot enèrgicament i fer que entri oxígen i es barregi most i llevat. Posem el tap, l’airlock amb una mica de vodka i guardem l’esterilitzador en un lloc tranquil, fosc, entre 18 i 24 graus una setmana.

6 – EMBOTELLAT (Aconseguim una cervesa amb gas):

Han passat dues setmanes i treiem del zulo el fermentador. Com podem veure a la foto a la dreta, la cervesa ha agafat brillantor. El llevat ha fet una bona feina.

Amb un tub farem anirem omplint les ampolles, prèviament esterilitzades!

Un cop les ampolles plenes, hi posarem mel o sucre per aconseguir la carbonatació. La quantitat varia en funció del contingut de l’ampolla. 

Tanquem o posem el tap corona, segons la nostra elecció i les posem a fermentar de nou durant uns 14 dies al mateix lloc on va estar el fermentador i ja tindrem una cervesa artesana i nostra.

Comentaris dels nostres seguidors

  1. Pingback: BALDUFETA IPA | Petits Grans Plaers

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *