Fem cervesa Brown Ale
Tast fet el 24 març 2013 per panxampla
Ja en feia molt de temps que volia fer la meva cervesa i finalment m’he decidit a fer-ne una brown ale, típica del nord d’Anglaterra i què en un paralel·lisme en una marca comercial podria ser la Newcastle.
Val a dir que tot els estris estrictament necessaris els vaig comprar en forma de pack a Family-Beer; es a dir, el fermentador,l’airlock, el tap de goma, el tub de transvasament, esterilitzador, la malta, el llúpol i el llevat. La resta ho hem de tenir a casa.
El procés son unes 4 hores.
1- MACERAT (Extraiem els sucres de les maltes):
Escalfem 2 litres d’aigua en una olla d’acer fins arribar als 71 graus. (L’aigua embotellada).
Llavors apaguem el foc i hi posem la malta i remenem fins baixar als 66 graus. En aquest punt hem de mantenir la temperatura entre els 63 i els 68 apagant o encenent el foc. Jo vaig utilitzar una olla a pressió, la del brou de Nadal, perque manté millor la temperatura.
En el minut 40 hem de posar a escalfar una altra olla amb quatre litres d’aigua i pujar-la fins els 77. La primera olla també la pujarem als 77 un cop cumplida l’hora.
2- FILTRAT I RECIRCULAT (Per aconseguir el most):
Ara hem de filtrar el mash (el puré de malta obtingut) amb un colador i un cop traspassat tot a la nova olla, el tornarem a filtrar pel colador amb el gra i després hi afegirem els 4 litres escalfats a part. No hem de remenar el gra i ho fem amb molta paciència, tot evitant que s’acumuli aigua en el colador amb el gra.
D’aquesta manera haurem aconseguit uns 4 litres de most net. És hora de treure de la nevera el llevat per que vagi agafant temperatura.
3- BULLIT (Per aportar amargor, gust i aroma):
Portem a ebullició el most i quan trenqui el primer bull, abaixem la potència del foc per bullir més suau i continuament. Afegim el llúpol East Kent Golding, 2/3 parts per donar amargor en el minut 1. I el terç restant en el minut 40 per donar gust.
En el minut 60 apaguem el foc i amb una espumadera retirem el gruix del llúpol. La resta la filtrarem.
4 – REFREDAMENT (Portem el most a la temperatura ideal pel llevat):
A partir d’ara tots els estris que entrin en joc, s’hauran d’esterilitzar correctament. Posem aigua freda amb gel a la pica i posem l’olla amb el most tenint cura que no entri cap gota d’aigua. Hem d’aconseguir que la temperatura baixi als 23 graus en 30 minuts.
5- FERMENTACIÓ (El llevat transforma el sucre del most en alcohol):
Amb l’embut al coll del fermentador, hi filtrem el most amb el llupol amb el colador. Si no s’omple fins la marca, s’afegeix aigua. Hi posem el llevat Brupaks Ale i amb una ma tapem el fermentador per sacsejar tot enèrgicament i fer que entri oxígen i es barregi most i llevat. Posem el tap, l’airlock amb una mica de vodka i guardem l’esterilitzador en un lloc tranquil, fosc, entre 18 i 24 graus una setmana.
6 – EMBOTELLAT (Aconseguim una cervesa amb gas):
Han passat dues setmanes i treiem del zulo el fermentador. Com podem veure a la foto de la dreta, la cervesa s’ha enfosquit arrivant a un marró força fosc i brillant. El llevat ha fet una bona feina.
Amb un tub farem anirem omplint les ampolles, prèviament esterilitzades!
Un cop les ampolles plenes, hi posarem mel o sucre per aconseguir la carbonatació. La quantitat varia en funció del contingut de l’ampolla.
Tanquem o posem el tap corona, segons la nostra elecció i les posem a fermentar de nou durant uns 14 dies al mateix lloc on va estar el fermentador i ja tindrem una bona cervesa artesana i nostra.
Pingback: LA BALDUFETA | Petits Grans Plaers
Molt be explicat. Ara tinc ganes de fer-ho jo mateix.
Hi han més tipus de cervesa per fer?
Pingback: Fem cervesa Stout | Petits Grans Plaers