La Tahona de la Abuela

Tast fet el 6 desembre 2011 per panxampla

A Salamanca. És un forn a la “calle mayor”, on vam comprar un “hornazo” per a menjar fora. “El hornazo”, es, sense cap mena de dubte, un dels productes de Salamanca més tradicionals. (abans eren els papers, pero ja els tenim a casa). És una combinació de massa, ou, llom, xoriço i pernil; com una pizza farcida.

El hornazo és un producte típic de Salamanca que, encara que es consumeix durant tot l’any, té un protagonisme especial durant el “Dilluns d’Aigües”. Aquesta festivitat se celebra cada any el dilluns següent al de Pasqua a la ciutat de Salamanca, encara que s’ha estès a alguns pobles del voltant, i recorda el retorn de les prostitutes que abandonaven la ciutat per Quaresma i es refugiaven a Tejares.

Els orígens d’aquesta festa es remunten al segle XVI durant el regnat de Felip II, quan el rei dicta unes ordenances segons les quals les dones públiques que habitaven a la Casa de bordell de Salamanca havien de ser traslladades, durant la Quaresma, fora de la ciutat , perquè els homes de Salamanca, sense la presència de meuques, evitessin les temptacions del pecat de luxúria. A partir del Dimecres de Cendra, les prostitutes abandonaven la seva residència habitual i eren traslladades a l’altra banda del riu Tormes.Segons explica la llegenda, el Pare Putes, era el capellà encarregat de vigilar, cuidar i atendre les meretrius fins el primer dilluns després del de Pasqua. En aquesta data aquest les conduïa de tornada a la ciutat, victorejat per una multitud d’estudiants que no estalviaven en hornazo, beguda i balls per celebrar l’arribada d’aquestes cortesanes amb una festa a les riberes del Tormes i barques engalanades.

Veure la recepta de preparació.

Comentaris dels nostres seguidors

  1. Pingback: Fem un hornazo? | Petits Grans Plaers

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *